You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Uuno Kailaan katu 5, Espoo

Projektitiedot

Yhteystiedot: Espoo, Suomi

Perkkaan asuinalue on pohjarakennusteknisesti vaativa, sillä alue on vanhaa merenpohjaa. Tästä syystä myös Peabin työmaalla As Oy Uuno Kailaan katu 5:ssä tontti oli ensin vahvistettava maaperää massa- ja pilaristabiloimalla. Talo oli lisäksi perustettava yli kymmenmetrisille teräsbetonipaaluille ennen kuin päästiin runkotöihin.

”Alimpaan kerrokseen sijoitimme kaksi paikallavalurakenteista, lähes sadan neliömetrin kokoista väestösuojaa. Niiden yläpuolinen runko puolestaan tehdään betonielementeistä”, kertoo työnjohtaja Mikko Simolin Peabista.

Simolin kertoo työmaansa aikataulun olevan erityisen tiukka ja tontin ahdas. Nämä seikat johtivat siihen, että työteknisesti tehokkaat ratkaisut ovat tässä hankkeessa korkeassa arvossa.

”Tontilla ei mahdu varastoimaan juuri mitään. Tilasimme muottijärjestelmiä kulloisenkin tarpeen mukaan, mihin muottitoimittajalta löytyi kiitettävästi joustavuutta”, Simolin kertoo.

Muotteja tarvittiin molempiin, kaksi ja puoli metriä korkeisiin ja reilun kerrostaloasunnon kokoisiin väestösuojiin. Simolinin mukaan valinta kohdistui selkeästi PERI:n tarjoamiin vaihtoehtoihin, eikä paikalla tehtyjä lautamuotteja lopulta edes vakavasti harkittu.

 

Keveät tuotteet, hyvät suunnitelmat

Mikko Simolin kertoo DUO-muottijärjestelmän sopivan erinomaisesti paikallavalurakenteisiin. Tällä työmaalla käyttö kohdistui edellä mainittujen väestösuojien seiniin.

”Tiesimme yhdeksi eduksi keveyden. Se kuitenkin yllätti, kuinka suuri etu tämä lopulta oli. Pystyimme siirtelemään muotteja yhden miehen voimin ilman nostovälineitä. Tämä vaikutti sekä kustannuksiin että sitä kautta aikatauluun. Kolmas eikä suinkaan vähäisin etu liittyy ergonomiaan: nostamisen keveys ehkäisee ennalta työtapaturmia”, Mikko Simolin toteaa.

Väestösuojien katto muotitettiin Peabin Perkkaan työmaalla MULTIFLEX-muottijärjestelmän avulla.

”Tämä järjestelmä on minulle entuudestaan tutumpi. Se on perinteinen, hyväksi havaittu ratkaisu. Vielä kun se on huolella suunniteltu, mihin järjestelmätoimittajalla on merkittävä panos, voimme luottaa siihen, että homma pelaa”, Simolin sanoo.

Hän pitää lähes välttämättömänä, että muottitoimittajalla on suunnitteluosaamista tarjottavanaan.

”Tekninen neuvonta voi olla joskus tarpeen, nyt pärjäsimme hyvillä suunnitelmilla.”

Tiheästi raudoitetut, 300 millimetrin paksuiset väestösuojaseinät valmistuivat suunnitellussa aikataulussa ja minimikustannuksin. Toimitusaika päti, ja muottityöhön ei tarvinnut kiinnittää nostojen takia ylimääräistä kalustoa eikä ammattimiehiä enempää kuin itse asennustyö vaati.

Muottityöt ovat tälläkin työmaalla tärkeä osa huolella laadittua kokonaisuutta. Tässä hankkeessa tärkeä välitavoite on se, että julkisivujen rappaustyöt voidaan aloittaa ajoissa, jotta ne saadaan päätökseen kuivana ja lämpimänä vuodenaikana.

”Jotta tähän päästään, on kaikkien runkotöiden, mukaan lukien paikallavalut ja elementit, onnistuttava hyvin. Paikallavaletuista väestösuojista tämä ei ainakaan jää kiinni”, Simolin sanoo.

Teksti: Vesa Tompuri

Vaatimukset

  • Kevyt ja kätevä ratkaisu väestönsuojan seiniin
  • Holvimuottiratkaisu
  • Suunnitelmat 

Asiakas

Pääurakoitsija
Peab Oy

Mikko Simolin, työnjohtaja
Peab Oy

Tiesimme DUO:n yhdeksi eduksi keveyden. Se kuitenkin yllätti, kuinka suuri etu tämä lopulta oli. Pystyimme siirtelemään muotteja yhden miehen voimin ilman nostovälineitä. Tämä vaikutti sekä kustannuksiin että sitä kautta aikatauluun. Kolmas eikä suinkaan vähäisin etu liittyy ergonomiaan: nostamisen keveys ehkäisee ennalta työtapaturmia.

PERI-ratkaisu

DUO valikoitui seinämuotiksi ja holveissa käytettiin perinteistä MULTIFLEX-järjestelmää.

Projektissa käytetyt PERI-järjestelmät