Keltainen elementti toimii pitkittäistäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.

As Oy Kuopion Kiuru
Kuopio, Suomi

PERI on tuonut Suomen markkinoille uudentyyppisen holvimuottijärjestelmän, GRIDFLEX:in, jonka avulla holvimuotin asennus on entistäkin turvallisempaa. Tämä perustuu siihen, että GRIDFLEX asennetaan alhaalta käsin. Toinen merkittävä etu on se, että GRIDFLEX:in avulla voi säästää puutavaran määrässä.

Rakentamisen vuosi 2021 oli täynnä yllättäviä käänteitä, joista vaikeimmin ennakoitava oli rakennusmateriaalien hintojen äkillinen nousu. Erityisen voimakasta oli puutavaran hintojen nousu keväällä 2021, mikä johti PERI Suomessa luovaan ratkaisuun: asiakkaille lanseerattiin holvimuottijärjestelmä, jonka avulla voi sekä säästää materiaalikustannuksissa että ennen kaikkea edelleen parantaa työturvallisuutta.

”GRIDFLEX:in selkeä etu on se, että muotit voi asentaa alhaalta ylöspäin. Näin ollen voidaan minimoida korkealla työskentelyn määrä ja välttää putoamisriskit mahdollisimman tehokkaasti”, toteaa PERI Suomen projekti-insinööri Mika Piironen.

Ennen lanseeraamista Suomeen GRIDFLEX:istä oli jo runsaasti kokemusta erityisesti Ranskasta, jossa työturvallisuuskulttuuri on Piirosen mukaan vieläkin enemmän riskejä kaihtavaa kuin Suomessa. Kun PERI Suomi oli tehnyt päätöksen uuden tuotteen sisällyttämisestä valikoimiinsa, alkoi tehokkaalla aikataululla valmistelu tuotteen esittelemiseksi asiakkaille.

”Perehdyimme ensin itse perusteellisesti kaikkiin mitoituksen ja asennuksen yksityiskohtiin, jotta voimme sitten olla asiakkaille parhaaksi avuksi”, Piironen kertoo.

Käytössä Puijonkuppeen aluekehityshankkeessa

Hyvin nopeasti uuden tuotteen lanseeraamisen jälkeen alkoi löytyä otollisia käyttökohteita, joista ensimmäisiä on Skanskan aluekehityshankkeeseen sisältyvä As Oy Kuopion Kiurun työmaa. Skanskalla on tunnetusti erittäin kehittynyt työturvallisuuskulttuuri, ja uusia turvallisuutta parantavia ratkaisuja kokeillaan mielenkiinnolla.

”Päätimme ottaa GRIDFLEX:in käyttöön omaperusteisessa asuntorakennushankkeessamme, joka on yksi Puijonkuppeessa rakenteilla olevista kerrostalokohteistamme. Nimenomaan sen näimme isona plussana, että järjestelmä asennetaan alhaalta ylöspäin, minkä ansiosta putoamisriskin sisältävät työvaiheet jäävät minimiin”, kertoo työnjohtaja Tuomas Rahunen Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Kokemukset ovat Rahusen mukaan osoittautuneet voittopuolisen myönteisiksi. Samalla hän kertoo opitun, millaisissa kohteissa GRIDFLEX:in edut erityisesti korostuvat.

”Kaikkein parhaimmillaan tuote mielestäni on silloin, kun kaikki runkorakenteet, siis myös seinät, ovat paikallavalettuja. Elementtiseinilläkin tämä kyllä pelittää. Ja se on myös iso etu rungosta riippumatta, että GRIDFLEX:in alla on tilaa liikkua, koska ei tarvita tuiksi kolmijalkoja – tolpat riittävät. Tällä työmaalla tämä etu mahdollisti myös sen, että saatoimme siirtää esimerkiksi ikkunat valmiiksi huonetiloihin ilman, että ne olisivat olleet tekemisen tiellä.”

Vielä Tuomas Rahunen tuo esiin sen, että GRIDFLEX:iä käytettäessä on mahdollista käyttää ohuempaa muottivaneria. Puutavaraa säästyy muutenkin, koska alumiinirakenteinen GRIDFLEX tekee puiset niska- ja koolauspalkit tarpeettomiksi.

Lupauksia herättäneen ja ne lunastaneen alun jälkeen GRIDFLEX:in käyttö on lähtenyt Suomessa hyvään vauhtiin.

”Kuopiossa on lähdössä myöhemmin liikkeelle toinenkin kerrostalokohde, minkä myötä kertyy lisää asiakaskokemuksia. Myös Pohjois-Suomessa on jo päästy hyvään vauhtiin”, sanoo PERI Suomen aluemyyntipäällikkö Esa Romppanen.  

Teksti: Vesa Tompuri

Asiakas
Skanska Talonrakennus Oy

 

 

Sijainti
Kategoria
Kerrostalot ja toimistorakennukset

Kuvia projektista

Kuvissa näytetään työmaan senhetkinen työvaihe, joten yksityiskohdat tuennoissa, muottisiteissä yms. saattavat olla vielä keskeneräisiä.

 • Punainen elementti toimii leveystäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.
  Punainen elementti toimii leveystäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.
 • Keltainen elementti toimii pitkittäistäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.
  Keltainen elementti toimii pitkittäistäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.
 • Kuopion Kiuru valmistuu Puijonkuppeen uudelle asuinalueelle kävelymatkan päähän keskustasta.
  Kuopion Kiuru valmistuu Puijonkuppeen uudelle asuinalueelle kävelymatkan päähän keskustasta.
 • GRIDFLEX-järjestelmää käytettäessä voidaan muottilevy valita vapaasti.
Myös ohuempi ja edullisempi vaihtoehto on siis mahdollinen.
  GRIDFLEX-järjestelmää käytettäessä voidaan muottilevy valita vapaasti. Myös ohuempi ja edullisempi vaihtoehto on siis mahdollinen.
 • Valmista holvipintaa kerrostalon alimmassa kerroksessa.
  Valmista holvipintaa kerrostalon alimmassa kerroksessa.
 • GRIDFLEX-vakioelementti painaa vain 20 kg, ja se asennetaan paikoilleen GF-asennussauvan avulla alhaalta käsin.
  GRIDFLEX-vakioelementti painaa vain 20 kg, ja se asennetaan paikoilleen GF-asennussauvan avulla alhaalta käsin.
Työnjohtaja
Skanska Talonrakennus Oy
Työnjohtaja
Skanska Talonrakennus Oy
Tuomas Rahunen
Työnjohtaja, Skanska Talonrakennus Oy
Päätimme ottaa GRIDFLEX:in käyttöön omaperusteisessa asuntorakennushankkeessamme, joka on yksi Puijonkuppeessa rakenteilla olevista kerrostalokohteistamme. Nimenomaan sen näimme isona plussana, että järjestelmä asennetaan alhaalta ylöspäin, minkä ansiosta putoamisriskin sisältävät työvaiheet jäävät minimiin.

Projektissa käytetyt tuotteet

Keltainen elementti toimii pitkittäistäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.
Keltainen elementti toimii pitkittäistäyttönä GRIDFLEX-järjestelmässä.