Punainen DUO-tukipalkki toimii jäykisteenä ankkuroiden holvimuotin kiinni seinään.

Kymenlaakson keskussairaalan konesali
Kotka, Suomi

Kymenlaakson keskussairaalan Konesali on kuvaava esimerkki kohteesta, jossa betonirakenteet on muotitettava ja valettava ahtaissa tiloissa. Koska nosturia on mahdoton käyttää, kevyt muottikalusto on ylivoimainen ratkaisu.

1960-luvulla valmistunut Kymenlaakson Keskussairaala laajentaa ja peruskorjaa tilojaan käynnissä olevassa noin sadan miljoonan euron hankkeessa. Erillisenä urakkana vanhan sairaalaosan kellariin rakennettiin Konesali, jolle löytyi tilaa entisen, hankkeen aikana puretun terapia-altaan paikalta.

_ Meillä oli alun perin aikeena toteuttaa seinien muottityö perinteisesti sahatavarasta työmaalla. Kun keskustelin PERI Suomen asiantuntijan kanssa, selvisi pian, että muitakin vaihtoehtoja on, kertoo Konesalin urakoineen Rakennustoimisto Insinöörilinja Oy:n vastaava mestari Joni Rantala.

Rantala kertoo saaneensa konesalin seinien muotittamisesta hänelle uudella DUO-monikäyttömuotilla siinä määrin uskottavan ehdotuksen, että se oli syytä käydä tarkasti läpi työmaan urakkatiimin kanssa.

_ Totesimme urakkaporukan nokkamiehen kanssa asiaa läpikäytyämme DUOn järkeväksi ratkaisuksi, koska perinteisin ratkaisuin muottimateriaalin roudaus sairaalan huoltokäytävää pitkin työpisteeseen olisi ollut todella työlästä, Rantala toteaa.

Sekä seinät että holvit DUO:lla

Synteettisestä polymeeristä valmistetun DUO:n nimenomaisena etuna on keveys ja toisaalta monikäyttöisyys. Sama muotti soveltuu niin perustuksiin, seiniin ja pilareihin kuin myös holveihin. DUOn kaikki toiminnot voi suorittaa ilman apuvälineitä ja ne on helppo omaksua, vaikka tuote ei olisikaan entuudestaan tuttu.

_ Meillä toki on työmaillamme kokeneita ammattilaisia, mutta hekin arvostavat vaivattomuutta ja monikäyttöisyyttä. Kokemukset seinärakenteiden yhteydessä olivat pelkästään myönteiset ja lisäksi oli tiedossa, että sama DUO-muotti myös holvimuotiksi, Joni Rantala kertoo.

Alun perin Insinöörilinjan työmaalta oli tiedusteltu PERI:ltä järeämpää holvimuottikalustoa vuokrattavaksi. Tässä tapauksessa kevytrakenteinen DUO-muotti oli optimiratkaisu.

_ DUO on meillä aika uusi tuote, joten sen mahdollisuudet eivät ymmärrettävästi ole vielä aivan niin tutut kuin muiden muottituotteidemme. Nyt kun asiakkaillamme on DUO:sta yhä enemmän myönteisiä kokemuksia, päätimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden myös vuokrata monipuolista DUO:a, kertoo aluemyyntipäällikkö Esa Romppanen PERI Suomelta.

Vuokra-aika jäi Kymen keskussairaalan Konesalin työmaalla hyvin kohtuulliseksi; valmista tuli alle kahdessa kuukaudessa sen jälkeen, kun louhintojen ja vanhan altaan purkamisen jälkeen päästiin betonirakennetöihin. Erillisurakkana tehdyt louhinnatkin sujuivat hyvin, vaikka niiden aikana oli noudatettava erityistä varovaisuutta, koska yläpuolisissa sairaalatiloissa toimivien herkkien laitteiden toimintaa ei saanut vaarantaa.

_ Valmistusmateriaalista johtuva DUO:n keveys ja joustavuus osoittautuivat merkittäviksi eduiksi. Muottiratkaisu oli poikkeuksellinen: alhaalla raudoitusmuottina toimi kalliota vasten asennettu lämmöneristelevy ja ylhäällä sen päälle asennettu DUO, Rantala perustelee.

Teksti: Vesa Tompuri

 

Pääurakoitsija
Rakennustoimisto Insinöörilinja Oy

 

 

Sijainti
Kategoria
Kerrostalot ja toimistorakennukset

Kuvia projektista

Kuvissa näytetään työmaan senhetkinen työvaihe, joten yksityiskohdat tuennoissa, muottisiteissä yms. saattavat olla vielä keskeneräisiä.

 • Valmista seinäpintaa DUO-järjestelmällä.
  Valmista seinäpintaa DUO-järjestelmällä.
 • DUO toimi tässä projektissa sekä seinä- että holvimuottina.
  DUO toimi tässä projektissa sekä seinä- että holvimuottina.
 • Punainen DUO-tukipalkki toimii jäykisteenä ankkuroiden holvimuotin kiinni seinään.
  Punainen DUO-tukipalkki toimii jäykisteenä ankkuroiden holvimuotin kiinni seinään.
 • Harmaa terästuen pää DFH kiinnitetään ilman työkaluja PEP Ergo -holvitukeen, ja tuki sijoitetaan holvielementtien nurkkiin.
  Harmaa terästuen pää DFH kiinnitetään ilman työkaluja PEP Ergo -holvitukeen, ja tuki sijoitetaan holvielementtien nurkkiin.
Rakennustoimisto Insinöörilinja Oy
Rakennustoimisto Insinöörilinja Oy
Joni Rantala
Vastaava mestari
"Meillä oli alun perin aikeena toteuttaa seinien muottityö perinteisesti sahatavarasta työmaalla. Kun keskustelin PERI Suomen asiantuntijan kanssa, selvisi pian, että muitakin vaihtoehtoja on."

Projektissa käytetyt tuotteet

Punainen DUO-tukipalkki toimii jäykisteenä ankkuroiden holvimuotin kiinni seinään.
Punainen DUO-tukipalkki toimii jäykisteenä ankkuroiden holvimuotin kiinni seinään.