Luminaryn 21-kerroksisen asuintornin paikallavalutyöt olivat lopputalvesta 2017 edenneet jo maan pinnalle.

Tampereen Luminary
Tampere, Suomi

Betonirakenne Oinas Oy on koko historiansa ajan keskittynyt paikallavalettaviin betonirakenteisiin. Erityisen hyvin yhtiö tunnetaan vaativista perustustöistä, sekä vedenpuhdistamoista ja muista massiivisista taitorakenteista.

”Useimmiten työskentelemme ympäröivän maanpinnan alapuolella, joskus myös sen yläpuolella. Esimerkiksi tässä Tampereen Luminary-asuintalokohteessa urakkaamme sisältyvät alimpien kerrosten paikallavalutyöt”, toimitusjohtaja Janne Oinas kertoo.

Oinas on toisen polven betoniammattilainen. Työskenneltyään isänsä valuporukassa hän sai idean perustaa oma yritys, joka keskittyy vaativiin paikallavalutöihin - pystyen tarjoamaan niin raudoitukset ja muottityöt, kuin myös valut. Ensimmäinen urakka tuli sovituksi, kun nuori yrittäjä astui turkulaisen työmaan maarakentajan koppiin ja kysyi mahdollisuutta antaa tarjous. Asia oli ajankohtainen, ja tarjous tärppäsi. 

”Aluksi olimme mukana pienehköissä urakoissa. Kun ne menivät hyvin, pääsimme vähitellen mukaan suurempiin kohteisiin. Nyt saamme toivomamme kyselyt myös suurimmilta rakennusliikkeiltä”, Oinas sanoo.

Tampereen ydinkeskustassa käynnissä olevan Luminaryn pääurakoitsija on Skanska Talonrakennus Oy. Viime vuoden toukokuussa käynnistyneen KVR-kohteen aikanaan valmistuessa Tampereen kaupunkikuvan hallitsijan paikasta kilpailee uusi 21-kerroksinen asuintorni ja sen viereen rakentuva seitsenkerroksinen lamellitalo. Uusia asuntoja kohteeseen, Hotelli Victorian entiselle tontille Itsenäisyyskatu 3:een, valmistuu 188.

Massiivisiin valuihin jämerät muotit

Kun 21 kerroksen korkeudelta kertyy kuormitusta perustuksiin, on selvää, että se vaikuttaa rakennemittoja ja raudoitemääriä kasvattavasti. Alimmat paikallavaluseinät ovatkin Luminaryssa jopa 600 millimetriä paksuja. Sekä näihin paksuimpiin että normaalipaksuisiin rakenteisiin löytyi PERI Suomelta optimaalinen muottiratkaisu.

”Käytimme MAXIMO:a lähes kaikissa kohdissa. Paksuimmissa seinissä käytimme MAXIMO:n lisäksi TRIO-järjestelmää Dywidag-sidonnalla”, Janne Oinas kertoo.

Betonirakenne Oinas on käyttänyt yhtiön alkuhetkestä asti kaikilla työmaillaan PERI Suomen muottijärjestelmiä. Muutamia vuosia sitten markkinoille tullut, yhdeltä puolelta sidottava MAXIMO-järjestelmä on ollut erityisen laajassa käytössä Betonirakenne Oinas Oy:n työmailla.

”Lisäetuna tuotteessa on se, että muottiin saa näppärästi kiinni PERI:n uuden MXK-työtason, mikä tekee telinetyöskentelystä huomattavasti turvallisempaa perinteisiin, paikalla kyhättyihin telineisiin verrattuna”, Oinas kertoo.

Samoilla linjoilla on valuporukan nokkamies Harri Pekkarinen, Kemijärven mies, joka valamisen lisäksi pystyy Janne Oinaan mukaan lähes mihin tahansa muottisuunnittelusta mittamiehen hommiin.

”Kaikkein tehokkaimmillaan MXK-työtaso on pitkillä, suorilla osuuksilla. Jos on kovin mutkikkaat rakenteet, kuten täällä Luminaryssa, tarvitaan jonkin verran myös käsityönä tehtyjä telineitä”, Pekkarinen sanoo.

Tavara ja suunnitelmat aina ajoissa ja oikein

Janne Oinas kertoo vaalivansa huolella yrityksensä mainetta osaavana betoniurakoitsijana. Sitä ovat vahvistaneet viime aikoina muun muassa Viikin jätevedenpuhdistamon ja Tampereen yliopistollisen keskussairaalan valutyöt. Nyt Skanskalle Luminaryyn tehtävät työt alkoivat viime marraskuussa ja valmistuvat kuluvan vuoden kesällä.

”Jotta oma toimintamme sujuu sovitusti, yhteistyökumppaniemme osaaminen ja luotettavuus ovat ratkaisevia. PERI Suomi on tästä hieno esimerkki”, Oinas sanoo.

Hänelle luotettavuus on muun muassa sitä, että oikea määrä tilattua tuotetta saapuu perille täsmälleen työmaan toivomana ajanhetkenä. PERI Suomen erityisvahvuutena Janne Oinas pitää suunnitteluosaamista.

”Itsekin hallitsemme muottisuunnittelun perusasiat, mutta aina on hankalia paikkoja, eikä vähiten tällä työmaalla. Pilasterien ja rakennemittoja muuttavien vahvistusten kohdalla tarvitaan erikoisratkaisuja. Kun tällaisista kysyy PERI:n asiantuntijoilta, vähintään 99-prosenttisella todennäköisyydellä tulee vastaus heti”, Oinas kiittelee.

Teksti: Vesa Tompuri

Pääurakoitsija
Skanska Talonrakennus Oy

Paikallavalu-urakoitsija
Betonirakenne Oinas Oy

Sijainti
Kategoria
Kerrostalot ja toimistorakennukset

Kuvia projektista

Kuvissa näytetään työmaan senhetkinen työvaihe, joten yksityiskohdat tuennoissa, muottisiteissä yms. saattavat olla vielä keskeneräisiä.

 • Luminaryn 21-kerroksisen asuintornin paikallavalutyöt olivat lopputalvesta 2017 edenneet jo maan pinnalle.
  Luminaryn 21-kerroksisen asuintornin paikallavalutyöt olivat lopputalvesta 2017 edenneet jo maan pinnalle.
 • Tässä kohteessa käytettiin MAXIMO-järjestelmää myös perustuksissa.
  Tässä kohteessa käytettiin MAXIMO-järjestelmää myös perustuksissa.
 • MAXIMO-elementit saadaan tuettua valettuun seinään MX-korkeudensäätöruuvin avulla, joka mahdollistaa myös 5 cm korkeussäädön.
  MAXIMO-elementit saadaan tuettua valettuun seinään MX-korkeudensäätöruuvin avulla, joka mahdollistaa myös 5 cm korkeussäädön.
 • Alimmat paikallavaluseinät on Luminaryssa jopa 600 mm paksuja, kun 21 kerroksen korkeudelta kertyy kuormitusta perustuksiin.
  Alimmat paikallavaluseinät on Luminaryssa jopa 600 mm paksuja, kun 21 kerroksen korkeudelta kertyy kuormitusta perustuksiin.
 • MAXIMO-järjestelmään kiinnitettävä MXK-työtaso asennetaan muotin ollessa maassa, ja on näin ollen turvallinen ja nopea asentaa.
  MAXIMO-järjestelmään kiinnitettävä MXK-työtaso asennetaan muotin ollessa maassa, ja on näin ollen turvallinen ja nopea asentaa.
Harri Pekkarinen ja Janne Oinas
Harri Pekkarinen ja Janne Oinas
Harri Pekkarinen, Nokkamies ja Janne Oinas, Toimitusjohtaja
Betonirakenne Oinas Oy
”PERI Suomen erityisvahvuus on suunnitteluosaaminen. Itsekin hallitsemme muottisuunnittelun perusasiat, mutta aina on hankalia paikkoja, eikä vähiten tällä työmaalla. Pilasterien ja rakennemittoja muuttavien vahvistusten kohdalla tarvitaan erikoisratkaisuja. Kun tällaisista kysyy PERI:n asiantuntijoilta, vähintään 99-prosenttisella todennäköisyydellä tulee vastaus heti."

Projektissa käytetyt tuotteet

Luminaryn 21-kerroksisen asuintornin paikallavalutyöt olivat lopputalvesta 2017 edenneet jo maan pinnalle.
Luminaryn 21-kerroksisen asuintornin paikallavalutyöt olivat lopputalvesta 2017 edenneet jo maan pinnalle.