Holvituentaa MULTIFLEX-järjestelmällä.

PERI Suomen pääkonttorin laajennus
Hyvinkää, Suomi

PERI Suomen tontilla Hyvinkään Hakakalliossa on tehty viime kesästä lähtien lujasti myös työmaatöitä. Yhtiön vanha toimisto muottivaraston yhteydessä oli jo joitakin vuosia kaivannut kipeästi laajennusta, joka nyt toteutui.

”Orgaaninen kasvumme on ollut sitä luokkaa, että vuoden sisällä olemme palkanneet yli 20 uutta toimihenkilöä, eikä rekrytointitarve näytä laantuvan vieläkään”, kertoo PERI Suomen toimitusjohtaja Pekka Ylänne.

Hän viittaa voimakkaaseen talonrakennusbuumiin alkusysäyksenä PERI Suomen hurjaan tämänhetkiseen vauhtiin. Toinen, paikallavalun suhteellisen suosion kasvutrendi on ollut pidempiaikainen muotitustarvetta tasaisesti lisäävä tekijä.

Omaan rakennushankkeeseen ryhdyttäessä PERI Suomessa oli luonnollisesti varsin selvää, että runko toteutetaan paikallavalurakenteisena. Toukokuussa valmistuva toimistolaajennus on betonirakenteena vaativa muun muassa siksi, että osa valmiista betonipinnasta jää sellaisenaan näkyviin.

”Teimme pölynsidontakäsittelyn näkyviin jääville pinnoille. Erityispiirteenä näissä pinnoissa on vielä se, että pulttireiät on täytetty rakennuttajan tuotteistoon kuuluvilla sisustustulpilla. Näin näkyviin jäävät betonipinnat saadaan erittäin siisteiksi koko alaltaan”, perustelee toimistolaajennuksen kokonaisurakkana toteuttavan Proppa Oy:n hallituksen puheenjohtaja, rakennusinsinööri Hannu Kontiainen.

Kontiainen, joka aikanaan aloitti Teollisuusviitosten ensimmäisenä työntekijänä, perusti Propan puolisonsa rakennusmestari Marja-Leena Ekin kanssa vuonna 1991. Sen jälkeen Proppa Oy on urakoinut valikoidusti mitä erilaisimmissa vaativissa rakennushankkeissa. Mukaan mahtuu palkitun, muista asemista poiketen etuajassa valmistuneen Koivusaaren metroaseman mutkikkaat puukattotyöt ja yli kymmenen vuotta teollisuusrakentamista Kirkniemen paperitehtaan vaihtelevissa urakoissa.

”Kaikki on voitettu tiukasti kilpaillen. Ehkä kokemus sekä omalla uralla että muutamissa tapauksissa pitkään samassa kiinteistössä toimien on auttanut pärjäämään”, Kontiainen pohtii.

Vaativia holveja ja väliseiniä PERI Suomelle

Proppaa voisi kutsua ”yleisrakentamisen erikoisurakoitsijaksi”; yhtiö hallitsee kaikki perusmateriaalit ja urakkamuodot sekä ison kirjon erilaisia työmenetelmiä. Kontiainen ja Ek tähdentävät pätevien, yhtiön omien työmaa-ammattilaisten keskeistä osuutta hyvän lopputuloksen saavuttamisessa.

”Meille on kunnia-asia pystyä työllistämään tasaisesti työntekijöitämme. Meillä on johtotähtenä työllistää omaa henkilökuntaa, joka pääosin on suomalaista. Äidinkielinen kommunikointi työmaalla ehkäisee viestien väärinymmärtämistä ja sitä kautta edistää korkealaatuista lopputulosta”, Ek pohtii.

Propan työmaahenkilöstö on saanut tehdä parastaan PERI Suomen toimistolaajennuksen holvien ja kantavien väliseinien valuissa, jotka saatiin päätökseen tammikuussa 2018. L-muotoisessa uudessa toimistosiivessä ei ole lainkaan pilareita; kantavat, huoneita jakavat väliseinät korvaavat niiden rungon pystykuormituksia ylhäältä alas siirtävän tehtävän.

Jännevälit tässä pitkänomaisessa, kymmenen metriä leveässä laajennusosassa vaihtelevat viiden ja seitsemän metrin välillä. 

”Kyllä betonityöt ja valmiit betonirakenteet ovat kaiken kaikkiaan tämän projektin suola. Muotit toimittaneelle rakennuttajalle kohde on samalla näytön paikka ja jopa näyteikkuna sille, mihin kaikkeen muottitekniikka taipuu”, kertoo Marja-Leena Ek. 

Teksti: Vesa Tompuri

Urakoitsija
Proppa Oy

 

 

Sijainti
Kategoria
Kerrostalot ja toimistorakennukset

Kuvia projektista

Kuvissa näytetään työmaan senhetkinen työvaihe, joten yksityiskohdat tuennoissa, muottisiteissä yms. saattavat olla vielä keskeneräisiä.

 • PROKIT-järjestelmä toimi suojakaiteena holvin avoimilla reunoilla.
  PROKIT-järjestelmä toimi suojakaiteena holvin avoimilla reunoilla.
 • PERI Suomen pääkonttori sijaitsee Hyvinkään Hakakallion teollisuusalueella, aivan 25-tien vieressä.
  PERI Suomen pääkonttori sijaitsee Hyvinkään Hakakallion teollisuusalueella, aivan 25-tien vieressä.
 • Projektin tilanne joulukuussa 2017: ensimmäinen holvi muotituksen alla - järjestelmänä MULTIFLEX.
  Projektin tilanne joulukuussa 2017: ensimmäinen holvi muotituksen alla - järjestelmänä MULTIFLEX.
 • Tilaa työmaalla ei ole ollut yhtään ylimääräistä. Samalla kun PERI Suomen työntekijöile täytyi järjestää turvallinen kulku parkkipaikalta toimistolle, oli nostureille, betoniautoille ja muille kuormille raivattava tilaa ahtaalta tontilta.
  Tilaa työmaalla ei ole ollut yhtään ylimääräistä. Samalla kun PERI Suomen työntekijöile täytyi järjestää turvallinen kulku parkkipaikalta toimistolle, oli nostureille, betoniautoille ja muille kuormille raivattava tilaa ahtaalta tontilta.
 • Holvin muotitusta tammikuussa 2018.
  Holvin muotitusta tammikuussa 2018.
 • PERI Suomen toimisto- ja varastotilat Hyvinkäällä.
  PERI Suomen toimisto- ja varastotilat Hyvinkäällä.
 • Holvituentaa MULTIFLEX-järjestelmällä.
  Holvituentaa MULTIFLEX-järjestelmällä.
 • Laajennuksen seinät toteutettiin paikallavalurakenteisina MAXIMO-järjestelmällä.
  Laajennuksen seinät toteutettiin paikallavalurakenteisina MAXIMO-järjestelmällä.
 • Seinämuottina toimi yhdeltä puolelta sidottava MAXIMO-järjestelmä.
  Seinämuottina toimi yhdeltä puolelta sidottava MAXIMO-järjestelmä.
 • Anturamuottina toimi DOMINO.
  Anturamuottina toimi DOMINO.

Projektissa käytetyt tuotteet

Holvituentaa MULTIFLEX-järjestelmällä.
Holvituentaa MULTIFLEX-järjestelmällä.