TYKS oli vuonna 2010 yksi Suomen suurimmista työmaista.

Turun yliopistollisen keskussairaalan laajennus
Turku, Suomi

Turun yliopistollisen keskussairaalan laajennuksen (TYKS) paikallavalettu runko sisälsi yli 22 000 m³ betonia ja noin 90 000 m² muottitöitä. Työmaa oli yksi suurimmista työmaista Suomessa vuosikymmenen vaihteessa.

Hissi- ja porraskuilujen sekä seinien muottityöt toteutettiin PERI:n TRIO-järjestelmämuotilla. Kuiluissa sisäpuolen muotit rakennettiin valmiiksi PERI:n Hyvinkään kasaushallissa ja kuljetettiin kokonaisina yksiköinä työmaalle. Näin säästettiin työmaan henkilö- ja nostokalustoresursseja. Varsinkin ahtailla työmailla esikasauspalvelu on omiaan, kun ei ole tilaa kasata muottiyksiköitä.

Muihin pystyrakenteiden betonivaluihin kuuluivat mm. pyöreät pilarit. Pilareiden muotteina käytettiin PERI:n pyöreitä SRS-pilarimuotteja, jotka muodostuvat kahdesta teräksisestä puolikkaasta. Alimmissa kerroksissa pilarit olivat korkealujuusbetonia, ja SRS-muoteilla valettaessa valujälki onnistui hyvin.

TYKS:n suurimmat valukokonaisuudet muodostuivat kuitenkin paikallavalulaatoista. Yhden kerroksen laatan koko on noin 3000 m², ja se valettiin kolmessa noin 1000 m²:n osassa. Muottityöt suoritettiin PERI SKYDECK – alumiiniholvimuotilla. 

Holvimuottijärjestelmää valittaessa käytiin läpi eri vaihtoehtoja ja tutkittiin muottityön kustannusten muodostuminen. SKYDECK osoittautui loppujen lopuksi taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi. Suurimpina etuina SKYDECK:ille ovat järjestelmän nopeus ja keveys. Alumiiniset muotit eivät ole ainoastaan nopeita asentaa ja purkaa vaan holvitukien pudotuspään ansiosta purku voidaan aloittaa jopa jo valua seuraavana päivänä betonin lujuudesta ja olosuhteista riippuen. Näin muottikasetit ja -palkit voidaan siirtää seuraavaan valualueeseen ja vain jälkituentatolpat jäävät paikoilleen.

Pääurakoitsija
YIT Rakennus Oy


Muottiurakoitsija
Rakennus ja Saneeraus Pura Oy

 

 

Sijainti
Kategoria
Kerrostalot ja toimistorakennukset

Kuvia projektista

Kuvissa näytetään työmaan senhetkinen työvaihe, joten yksityiskohdat tuennoissa, muottisiteissä yms. saattavat olla vielä keskeneräisiä.

 • Seinien ja pilareiden muottitöissä käytettiin PERI TRIO -seinämuottijärjestelmää.
  Seinien ja pilareiden muottitöissä käytettiin PERI TRIO -seinämuottijärjestelmää.
 • Harvan tolppajaon ansiosta SKYDECK-holvimuotin alle jää hyvin tilaa.
  Harvan tolppajaon ansiosta SKYDECK-holvimuotin alle jää hyvin tilaa.
 • Korkeammissa tuennoissa käytettiin ST 100 -tuentakalustoa.
  Korkeammissa tuennoissa käytettiin ST 100 -tuentakalustoa.
 • MULTIPROP-holvituet on helppo säätää oikeaan mittaansa: Sisäputkeen kiinnitetty mittanauha mahdollistaa holvituen tarkan esisäädön ilman rullamitan tarvetta.
  MULTIPROP-holvituet on helppo säätää oikeaan mittaansa: Sisäputkeen kiinnitetty mittanauha mahdollistaa holvituen tarkan esisäädön ilman rullamitan tarvetta.
 • TYKS oli vuonna 2010 yksi Suomen suurimmista työmaista.
  TYKS oli vuonna 2010 yksi Suomen suurimmista työmaista.
 • SKYDECK-holvikaseteista jää siisti kuvio betonipintaan.
  SKYDECK-holvikaseteista jää siisti kuvio betonipintaan.
Työpäällikkö, YIT Rakennus Oy
Työpäällikkö, YIT Rakennus Oy
Petri Mäkitalo
Työpäällikkö, YIT Rakennus Oy
”PERI SKYDECK:in ominaisuudet toteutuivat, kuten etukäteen oli esitetty. Järjestelmän ansiosta säästimme yhden nosturin kulut ja holvimuottityöt etenivät merkittävästi nopeammin kuin puupalkeilla toteutettuna.”

Projektissa käytetyt tuotteet

TYKS oli vuonna 2010 yksi Suomen suurimmista työmaista.
TYKS oli vuonna 2010 yksi Suomen suurimmista työmaista.