You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

As Oy Helsingin Kuunari

Projektitiedot

Yhteystiedot: Helsinki, Suomi

Vuoden 2015 Kestävä Kivitalo -kilpailun voittanut As Oy Helsingin Kuunari on yksi pääkaupunkiseudun upeimmista paikallavaletuista asuinkerrostaloista. Merellinen, puiston rajaama sijainti oli mieluisa haaste sekä arkkitehtuurin että rakenteiden näkökulmasta.  

Kun Helsingissä rakennetaan keskustaan tai keskustan välittömään läheisyyteen, on aina otettava huomioon sekä kaupunkikuvalliset että meren läheisyydestä johtuvat tekniset erityispiirteet. Kun tähän vielä lisätään sijainnin vaikutus talojen arvoon, hankkeet on toteuttava kaikilla mittareilla laatukohteina.

Rakennusosakeyhtiö Hartela käynnisti KVR-urakkana toteuttamansa hankkeen vappuna 2012 ja sai sen valmiiksi kaksi vuotta myöhemmin. Taloyhtiön osakkaista suurin osa varasi omansa 39 asunnon joukosta jo rakennusaikana.

_Lähtökohtanamme oli alusta alkaen korkea laatu. Yksi tämän lähtökohdan seurauksista oli paikallavalettujen rakenteiden käyttö välipohjissa, joista oli näin toteuttaen helppo saada myös ääneneristävyydeltään hyviä, kertoo työpäällikkö Ulla Kangasmaa Hartelasta.

Hän muistuttaa siitä, että muottijärjestelmän oikea valinta oli tässäkin kohteessa olennainen onnistuneen lopputuloksen tae.

_Teknisesti sopivin muottijärjestelmä oli ihanteellinen myös muottilogistiikan näkökulmasta. Muotteja toisin sanoen voitiin käyttää tehokkaasti uudestaan, mikä paransi kustannustehokkuutta laadun pysyessä koko ajan yhtä korkeana, Kangasmaa perustelee.

Kaupunkikuvan ja asukkaiden ehdoilla

Lauttasaaren rantojen rakentamista säätelee vahva asemakaava, josta poikkeaminen vaatii erityiset perustelut. Sellaisia ei As Oy Helsingin Kuunaria suunniteltaessa ja rakennettaessa tarvittu, sillä kohdetta valmisteltaessa ehdottomana lähtökohtana oli olemassa olevan kaupunkikuvan kunnioittaminen.

_Mistään tärkeästä ei ollut tarvetta luopua, vaan pääsimme etenemään suunnittelussa tilaajalta saamiemme, korkeaa laatua korostavien lähtökohtien mukaisesti, kertoo kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Mari Ille L-Arkkitehdit Oy:stä.

Kolmesta erillisestä talosta koostuvan, meren puolelta viisi- ja maanpuolelta nelikerroksisen rakennuskompleksin asunnot ovat keskikooltaan tavallista väljempiä. Kaikista asunnoista avautuu merinäköala, toisesta suunnasta näkyy puisto.

Talojen massiivinen olemus soveltuu hyvin merelliseen ympäristöön, minkä tärkeyttä korostaa niiden pitkäksi suunniteltu elinkaari. Kun materiaalit – betoni sekä paikallavalettuna että osin myös elementteinä, luonnonkivi ja tiili – lisäksi ovat kaikki pitkäikäisiä, valintaa Kestävä Kivitalo -kilpailun voittajaksi ei voine pitää minään jättiyllätyksenä.

_Kohde oli kaiken kaikkiaan erittäin vaativa. Siihen nähden tuntuu erityisen hienolta, kun saimme tästä julkistakin kiitosta, Ille toteaa.    

Teksti: Vesa Tompuri

Vaatimukset

  • Kustannustehokas järjestelmämuotti paikallavalettaviin seiniin
  • Tehokkaat ja järkevät logistiset toiminnot
  • Ratkaisut holveihin ja parveketuentaan

Asiakas

Pääurakoitsija
Rakennusosakeyhtiö Hartela

PERI-ratkaisu

Paikallavaletuissa seinissä käytössä oli kevyt DOMINO-järjestelmämuotti sekä jo PERI Suomen valikoimasta poistunut TRIO-järjestelmämuotti. Holveissa käytettiin MULTIFLEX-holvimuottia MULTIPROP- sekä PEP-holvituilla. Parveketuennoissa holvitukina toimi MULTIPROP.