You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Kankaan paperitehtaan piipun korjaus, Jyväskylä

Projektitiedot

Yhteystiedot: Jyväskylä, Suomi

 

teksti: Vesa Tompuri

PERI Suomi toi Jyväskylän Kankaan entisen paperitehtaan piipun korjausurakkaan oman telineosaamisensa.

Vanhat tehtaanpiiput ovat pääasiassa tiilirakenteisia, ja niitä rakennettiin runsaasti aina 1960-luvulle asti. Sen jälkeen tehdyt piiput ovat yleensä terästä tai liukuvalettua betonia. 

”Sen voin sanoa, että tässä työssä kyllä tarvitaan aika monipuolisia taitoja. Muurauksen lisäksi on hallittava metallirakenteet ja osattava hitsata. Myös kolmiulotteinen hahmotuskyky on tarpeen pyöreitä piippuja muurattaessa ja vanhoja muurauksia korjattaessa”, D-Rakenteen Joonas Niemelä pohtii.

Marraskuussa 2021 valmistuva urakka, vuonna 2010 suljetun Kankaan paperitehtaan piipun korjaus, edustaa varsin mittavaa työtä. Vanha piippu ulottuu noin 70 metrin korkeuteen, ja korjaukset painottuvat 46 ja 62 metrin väliselle korkeudelle.

Juuri näihin korkeuksiin asennettiin PERI UP -telineet, joiden tasoina alapuolella toimivat FB 180 -niveltyötasot eli konsolit. Piipun kaikkein ylimmässä osassa muuraustöitä tehdään kiinteältä hoitosillalta käsin.

Savupiippu on yli sata vuotta vanha, ja ainoastaan piipun yläpäässä oleva metrin korkuinen muuraus on uudempaa, 80-luvulla tehtyä.

Tarkkuudella ja rohkeudella

Jyväskylän kaupungin nykyisin hallinnoiman ”museopiipun” korjausurakka käynnistyi keväällä 2021. Varsinaisia rakennekuvia ei ollut olemassa siinä vaiheessa, kun urakoitsija otti PERI Suomeen yhteyttä ja pyysi tarjousta.

”Saimme nopeasti riittävän tarkan käsityksen telinetarpeista dronekuvausten ja niiden perusteella tehdyn, työmaavaiheessa tarkennetun 3D-mallinnuksen avulla. Parin viikon kuluttua tuli tilaus, ja pian sen jälkeen pääsimme asentamaan konsolit ja telineet. Se vei vajaan viikon, minkä jälkeen asiakas pääsi tekemään työtään turvallisesti”, kertoo PERI Suomen aluemyyntipäällikkö Marko Varttila.

Konsoleiden ja telineiden asennus kesti kaikkiaan seitsemän päivää. Telineet asennettiin ajoneuvonosturia ja konsolit korinosturia apuna käyttäen.

Varttila pitää turvallisuutta korostuneen keskeisenä näkökohtana työskenneltäessä näin korkealla. Kapuaminen telineitä asentamaan yli 50 metrin korkeuteen piippuun kiinnitettyjä pystytikkaita pitkin vaatii luonnollisesti kosolti rohkeutta, oli kyse sitten telineiden asennuksista tai muuraustöistä telineiltä käsin.

”Tikkaiden keskelle ylhäältä alas asennettu turvakisko on luonnollinen varustus tällaisessa työssä. Siitä huolimatta tuli mietityksi tovi ennen kiipeämistä”, Varttila kertoo.

Konsolien kiinnitys piippuun tehtiin telineasentajien ja muurausurakoitsijan ammattimiesten yhteistyönä. 55 senttimetrin paksu piipun tiiliseinä läpipultattiin niin, että muurari kiristi piipun sisäpuolella telineasentajan pulttipistoolilla seinään ampumat pultit.

Marraskuun loppuun asti jatkuva korjaustyö on hyvin sääriskialtista toimintaa. Silloin kun ei tuule eikä sada, on painettava pitkää päivää. Loppusyksystä säästä johtuvia huilipäiviä tulee väkisinkin, siksi alkusyksyyn mennessä oli tavoitteena saada työ etenemään mahdollisimman pitkälle.

”Aikataulu piti hyvin, mistä kiitos kuuluu myös PERI Suomelle. Telineet ja konsolit sekä niiden asennukset hoituivat sovitun mukaisella laadulla ja aikataululla”, Niemelä kertoo.

Vaatimukset

  • Työtelineet korkeuteen 46 - 62 metriä, joilta korjaustytöt sujuvat tehokkaasti turvallisesti

Asiakas

Pääurakoitsija
D-Rakenne Oy

PERI-ratkaisu

PERI UP -työtelineet, joiden alla tasoina FB 180 -niveltyötasot.

Projektissa käytetyt PERI-järjestelmät