You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Keskustakirjaston perustusurakka

Projektitiedot

Yhteystiedot: Helsinki, Suomi

Helsingin uusi pääkirjasto rakentuu monumenttimaisena Päärautatieaseman ja Musiikkitalon väliin. Arkkitehtikilpailun tuloksena suunniteltu ja toteutettava Helsingin Keskustakirjasto on myös vaativa paikallavalukohde. E. M. Pekkinen Oy:n perustusurakka on loppusilausta vaille valmis. Lokakuussa 2016 on vielä jäljellä satametrisen, koko kirjaston mittaisen kaarirakenteen perustuksen valu, minkä jälkeen alkaa uusi, YIT:n toteuttama rakennustekninen pääurakka.

Muottitekniikan toimivuudella on E.M. Pekkinen Oy:n betonityönjohtaja Kari Suomalan mukaan ollut suuri merkitys työskenneltäessä ahtaalla tontilla tiukassa aikataulussa. Anturamuotit toteutettiin perinteisin lautamuotein, sen jälkeen kaikki muu on hoitunut PERI:n MAXIMO-järjestelmämuotilla.

Rakennus Arren ammattimiehet hoitavat työmaalla sekä muotitukset että valut – osana Pekkisen johtamaa kokonaisuutta.

 

Valut talvesta syksyyn

Keskustakirjaston anturat valettiin helmi-maaliskuussa 2016. Samaan aikaan käynnistettiin vaativat maanpaineseinien valut. Korkeimmillaan 6,25 metriset seinien valut jatkuivat aina kuluvan vuoden kesään asti.

Kari Suomala tuo etuna esiin myös muottien säädettävyyden. MAXIMO toimi hänen mukaansa kohteessa erinomaisesti, koska jokaiseen rakenneosaan löytyi juuri sopivan kokoinen muottielementti.

”Korkeutta säätämällä ja puolen metrin levyisiä osia yhdistämällä saimme kootuksi kaikki muotit helposti”, Suomala täsmentää.

Kun muottityö sujui joutuisasti ja virheettömästi, isotkin valut päästiin aloittamaan mahdollisimman nopeasti. Tämä oli tärkeää, sillä massiivisimmat holvivalut oli aloitettava jo kukonlaulun aikaan, jotta valmista syntyy yhdellä pitkällä rupeamalla.

”Kun vielä hoidamme pari isoa holvia, meidän osuutemme on tehty ja paikka valmiiksi pedattu seuraavalle urakoitsijalle”, Suomala toteaa.

Teksti: Vesa Tompuri

Vaatimukset

  • Toimivat logistiset ratkaisut ahtaissa tiloissa
  • Selkeät muottisuunnitelmat
  • Vesitiiviisiin valuihin sopiva järjestelmä

Asiakas

Pääurakoitsija perustusurakassa 
E.M. Pekkinen Oy

Paikallavalu-urakoitsija
Rakennus Arre Oy

Kari Suomala
Betonityönjohtaja, E. M. Pekkinen Oy

”Erittäin suuri merkitys on ollut tälläkin työmaalla sillä, että PERI on toimittanut muottien lisäksi myös muottisuunnitelmat.”

Juhamatti Komu
Työmaapäällikkö, Rakennus Arre Oy

”Maanpaineseinät ovat olleet ehkä vaativin rupeama tällä työmaalla. Valu piti toteuttaa vesitiiviinä, mikä saavutettiin tiiviiden saumanauhojen avulla. PERI:n MAXIMO-järjestelmä oli tässäkin yhteydessä erittäin toimiva ratkaisu.”

PERI-ratkaisu

MAXIMO oli toimiva ratkaisu myös tässä kohteessa sen nopean kasauksen ja muunneltavuuden vuoksi. Se toimi hyvin myös vesitiiviissä valuissa. 

PERI toimitti kunkin rakenneosan mukana myös muottisuunnitelmat, ja logistiikka sovitettiin työmaan tilanteen mukaisesti. 

Projektissa käytetyt PERI-järjestelmät