You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Inari

Projektitiedot

Yhteystiedot: Inari, Suomi

Inarin kirkonkylään Juutuanjoen rannalle rakennettu Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten hallinnon ja kulttuurin keskus. Saamelaiskulttuurikeskuksen tarkoituksena on luoda saamelaisille paremmat edellytykset omaehtoisesti ylläpitää ja kehittää kieltään, kulttuuriaan ja elinkeinotoimintaansa. Saamelaiskulttuurikeskus tulee olemaan kansallisesti ja kansainvälisestikin kiinnostava ja vetovoimainen monikulttuurisuuden kohtaamispaikka.

PERI toimitti työmaalle paikallavalurakenteiden muotit, niihin liittyvät telineet sekä porrastornit. Pystyrakenteita varten työmaalla tarvittiin yli 1000 m² TRIO-seinämuottia ja useita SRS-pilarimuotteja. Sekä matalien että korkeiden holvien tuentakalustona käytettiin ST 100 -tukitorneja, joiden korkeutta voi säädellä yksinkertaisesti lisäämällä tai vähentämällä poistamalla jatkokehyksien määrää. Suurimmat yhtenäiset holvivalut olivat yli 600 m² ja tuennassa käytettävien GT 24 -puupalkkien määrä jopa 6,5 kilometriä.

Raudoitustelineet ja porrastornit toteutettiin monipuolisella PERI UP Rosett Flex -järjestelmätelineellä.

Tammikuussa 2012 valmistunut Saamelaiskulttuurikeskus Sajos hallitsee Inarin kyläkuvaa, kun sen massiiviset betoniseinät puu- ja lasipintoineen kurottuvat neljään ilmansuuntaan.

Vaatimukset

  • Järjestelmämuotti korkeiden seinien valuun
  • Pyöreä pilarimuotti
  • Tuennat eri korkuisiin holveihin

Asiakas

Pääurakoitsija 
Keski-Suomen Betonirakenne Oy

Rakennuttaja
Senaatti-Kiinteistöt

Simo Särkelä
Työpäällikkö, Keski-Suomen Betonirakenne Oy

”PERI toimi luotettavana kumppanina, joka pystyi vastaamaan hyvin työmaan sijainnin, aikataulun ja monimuotoisten rakenteiden asettamiin haasteisiin tarjoamalla työmaalle kokonaisvaltaiset muottijärjestelmät. Logistiikkaa ja työvaiheiden yhteensovittamista helpotti se, että PERI toimitti myös työmaan telineet. Oli kätevää ottaa muotit ja telineet samasta paikasta.”

PERI-ratkaisu

Korkeat pystyrakenteet toteutettiin TRIO-järjestelmämuotilla, joka nykyään on korvattu kokonaisuudessaan modernilla MAXIMO-järjestelmämuotilla PERI Suomen valikoimassa.

Pilarit valettiin pyöreällä SRS-pilarimuotilla, ja ST 100 -tukitorni toimi loistavasti tuentana kaiken korkeisille holveille.

Projektissa käytetyt PERI-järjestelmät