You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Matinkylän metrokeskus, Espoo

Projektitiedot

Yhteystiedot: Espoo, Suomi

Matinkylän metrokeskus ja sen yhteyteen rakentuva metroasema toimivat länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasemana. Metrokeskus liittyy kiinteästi nykyiseen, laajennettavaan Ison Omenan kauppakeskukseen. Liityntäbussiterminaali sekä -pysäköintitilat rakennetaan metroaseman päälle. Metrokeskus yhdessä Ison Omenan ja länsimetron aseman kanssa ovat keskeinen Etelä-Espoon liikenteen solmukohta ja kaupallinen keskittymä. 

Vaatimukset

  • Kiipevät ratkaisut kuiluille, kaluston kapasiteettiä maksimaalisesti hyödyntäen
  • Holvimuotti paksuille laatoille
  • Muottityön tarkka ennakkosuunnittelu
  • Toimiva logistiikka, ahtaat tilat työmaalla

Asiakas

Pääurakoitsija
NCC Rakennus Oy

Paikallavalu-urakoitsija
Rakennusliike Sierak Oy

PERI-ratkaisu

PERI on mukana projektissa monilla eri järjestelmillä. MAXIMO- ja TRIO-seinämuottia käytetään yhteensä noin 2500 m². MAXIMO:lla valetaan pääasiassa korkeita seiniä, aina 9 m korkeuteen saakka. Myös yksi hissikuilu kiivetään MAXIMO-kuiluelementtejä käyttäen. TRIO on käytössä hissi- ja porraskuilujen seinien valuissa. Kuiluja on yhteensä 12 kpl, joista 5 kpl kiivetään samanaikaisesti. SRS-pilarimuoteilla valetaan 600-1100 mm halkaisijoilla olevia pilareita.

Lisäksi CB 240 –kiipeävän työtasojärjestelmän tasoja on käytössä noin 30 kpl, ja BR-siltapalkkitasoja kuilujen sisälle 14 kpl.

FB 180 –niveltyötasoja käytettiin holvin reunoille seinämuottien tuentaan ja raudoitukseen, ja SB 2 –vastenvalupukkeja kallionvastaisten seinien valamiseen TRIO:n kanssa.

MULTIFLEX-holvimuottia oli työmaalla noin 1000 m². Sillä valettavat laatat olivat paksuudeltaan 200-600 mm. ST100-tukitornit olivat käytössä alimpien pysäköintitasojen tuennoissa, korkeudeltaan noin 5 m. Pöytämuotteja käytettiin noin 7500 m² pysäköintitasojen palkkilaatastojen tuentoihin.

Kalustomäärät olivat suuria, ja muottityön ennakkosuunnittelu nousi suureen arvoon - jo projektin kireän aikataulun takia. Osa järjestelmistä, kuten pöytämuotit, kuilumuotit ja kiipeävät järjestelmät, toimitettiinkin ajan säästämiseksi esikasattuna.