You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

REDIn Majakka, Kalasatama

Projektitiedot

Yhteystiedot: Helsinki, Suomi

Kalasataman rakentaminen etenee vauhdilla. Kauppakeskus REDI on jo lähes valmis ja tornitaloista ensimmäinen, Majakka, erottuu korkeudellaan jo selvästi. Majakka ja seitsemän muuta tornitaloa tulevat toimimaan maamerkkeinä koko kaupunginosalle.

Korkeiden, yli 15-kerroksisten kerrostalojen tietotaito on Suomessa vielä nuorta. Kokemusta on haettu kaikin mahdollisin tavoin, muun muassa tutustumalla muualla Euroopassa toteutettuihin ratkaisuihin.

”Yksi haetuista opeista oli tutustuminen tornitalotyömaahan Puolassa. Siellä näin ensi kertaa käytössä kiipeävän muottijärjestelmän, jollainen meilläkin Majakassa päätyi sittemmin käyttöön. Tehokkuusedut näkyvät sitä paremmin, mitä korkeampaa taloa rakennetaan. Tähän asti kertyneen kokemuksen nojalla sanoisin, että aina kun mennään 15 ja sitä suurempaan kerrosmäärään, kiipeävä ratkaisu on taloudellisestikin mielekäs”, arvioi Majakan työmaapäällikkö Juha Leivonen SRV Rakennus Oy:ltä.

Samalla kun kuilun muotit nousevat kiipeävän RCS-järjestelmän avulla, suojaa kiipeävät suojaseinät rakennuksen ympärillä rakennusta tuulelta. Tämä etu korostuu Kalasataman kaltaisissa merenrantapaikoissa, joissa tuulisuus aina nousee työmaan isoksi riskitekijäksi.

”Kokonaisaikataulu on laadittu toki niin, että joskus ei päästä tuulen takia töihin. Rajana on 10 metriä sekunnissa, josta voidaan hieman joustaa turvallisuutta vaarantamatta. Ajoittain tuuli on yltynyt jopa 25 metriin sekunnissa. Silloin on selvää, että on pidettävä taukoa. Yhtä selvää on, että vähätuulisempien jaksojen aikana on oltava tehokas, ja tätä tavoitetta PERI:n kiipeävä RCS-järjestelmä on Majakan työmaalla edistänyt merkittävästi”, Leivonen sanoo.

Majakka ja muut seitsemän tornitaloa ovat REDI-kauppakeskuksen ohella toinen merkittävä ja teknisesti haasteellinen osakokonaisuus pitkälle 2020-luvun puolelle ulottuvassa miljardihankkeessa. Koska nämä tornitalot muovaavat merkittävästi kaupunkikuvaa, niiden arkkitehtuuriin ja rakenteisiin on käytetty paljon aikaa ja luovuutta.

Yksikään tornitaloista ei ole muodoltaan ’kantti kertaa kantti’. Kaikissa kahdeksassa talossa rungon jäykistys hoituu rakennuksen keskelle sijoitetun hissikuilun avulla.

”Majakassa on 21. kerroksen kohdalla erikoisuutena kuuden metrin uloke, jota me kutsumme työmaakielellä ’nitkautukseksi’. Tällaisissa erikoispaikoissa korostuu myös muottitoimittajan tekninen osaaminen ja palvelukyky. Olemme saaneet PERI Suomelta tarkat suunnitelmat ja kaiken tarvittavan teknisen avun niin näissä erikoiskohdissa kuin muissakin teknisissä kysymyksissä”, sanoo betonityönjohtaja Reijo Uronen.

Uronen jos kuka tietää mistä puhuu ja mille antaa arvoa. Hän on työskennellyt vaativissa betonirakennekohteissa jo 40 vuoden ajan. Majakka uusine tekniikoineen on silti hänellekin tuore kokemus.

”Kiipeävä muottijärjestelmä muistuttaa hiukan perinteistä liukuvalua. Uutta siinä on kuitenkin esimerkiksi se, että samalla kiipeilyperiaatteella voidaan suojata rakennettava talo kauttaaltaan ympäri”, Uronen toteaa.

Teksti: Vesa Tompuri

Lue myös aikaisempi projektiraportti REDI:stä

Vaatimukset

Turvallinen suojaseinäratkaisu Suomen ensimmäiseen pilvenpiirtäjään.

Asiakas

Pääurakoitsija
SRV Rakennus Oy

Juha Leivonen
Työmaapäällikkö, SRV Rakennus Oy

"RCS-järjestelmän tehokkuusedut näkyvät sitä paremmin, mitä korkeampaa taloa rakennetaan. Tähän asti kertyneen kokemuksen nojalla sanoisin, että aina kun mennään 15 ja sitä suurempaan kerrosmäärään, kiipeävä ratkaisu on taloudellisestikin mielekäs”

PERI-ratkaisu

Kiipeävä RCS-suojaseinäjärjestelmä

Projektissa käytetyt PERI-järjestelmät